<

Afdichting

Het afdichten van constructies vereist ervaring en vakkennis. Of het nu gaat om een dilatatievoeg, een brugvoeg of beglazing: het is van belang om de juiste diagnose te stellen en hierop de juiste afdichtingmethode af te stemmen.

Zo is een veel voorkomend probleem in sanitaire ruimten door schimmel aangetaste kitvoegen. De schimmels zijn herkenbaar aan donkere vlekken aan het oppervlak die bij normale reiniging niet te verwijderen zijn. Het functioneren van de kitvoeg wordt hierdoor niet direct beïnvloed.

Ontstaan van schimmels

Belangrijkste oorzaak voor de groei van schimmels is de omgevingstemperatuur, vocht en de aanwezigheid van voedingsstoffen. In badkamers wordt vaak onvoldoende geventileerd, waardoor een hoge relatieve vochtigheid ontstaat. Naast temperatuur en vochtigheid is de derde oorzaak voor het ontstaan van schimmels het aanwezig zijn van organisch materiaal. Zo is de normaal optredende vervuiling van een ondergrond bij dagelijks gebruik van de badkamer ruim voldoende om schimmels te veroorzaken.

Langdurige invloed van schimmels en/of chemicaliën kan echter wel degelijk leiden tot aantasting van de voegen. Daarnaast kan om esthetische redenen besloten worden om de voegen te vervangen. Bij reparatie dient overwogen te worden of de eerder toegepaste kit de juiste is geweest en of er geen andere kittypen voorhanden zijn, die minder snel door schimmel worden aangetast.

In de meeste siliconenkitten is een schimmelwerend preparaat opgenomen, alleen wordt de werking hiervan tenietgedaan door schoonmaakmiddelen en andere chemicaliën. Ook kan door sterke waterbelasting het schimmelwerend preparaat uit de kit verdwijnen. In al deze gevallen zullen de voegen als onderhoudsvoeg moeten worden beschouwd, waarbij reparatie om de zoveel tijd noodzakelijk zal zijn.

Veel vochtproblemen worden door onze onderhoudsservice direct opgelost. Dit zijn ervaren, vakbekwame allround medewerkers die zelfstandig ter plaatse de situatie analyseren en per direct verhelpen.