UMC-1-1

UMC Utrecht: renovatie 4.000 m2 vloeren

Chemische bestendigheid, antislip en slijtvastheid

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht, UMC Utrecht, is met ruim 1.000 bedden en meer dan 12.000 medewerkers een van de absolute topzorgaanbieders in Nederland. Vloeren en wanden van het universitair medisch centrum moeten in goede staat zijn. 

Afgelopen jaar is de grootschalige aanpak van verouderde badkamer- en transportgangvloeren uitgevoerd. Conflex heeft in samenwerking met Sika de badkamer- en transportgangvloeren voorzien van een nieuwe afwerking en ook de dilataties vervangen.

UMC-1

Toekomstbestendige oplossing

UMC had een aantal wensen op het gebied van chemische bestendigheid, antislip en slijtvastheid. Zo wilde het UMC voor de transportgangen een afwerking waarbij de hoogte van de bestaande, maar gesleten, gietvloeren minimaal zou worden verhoogd. Vereiste was dat de vloeren wel in een strak gedekte, nieuwe huiskleur zouden worden uitgevoerd. Andere eisen waren dat de vloeren weer minimaal 10 jaar mee konden en eenvoudig te onderhouden zijn. De dilatatieprofielen in de huidige vloeren moesten worden vervangen omdat zij niet meer voldeden aan de hygiëne-eisen. De profielen trokken veel vuil aan. Daarnaast was de vloer niet egaal meer waardoor het personeel veel hinder ondervond door schokken bij het transport met karren. Met de nieuwe profielen is dit verholpen en is eveneens een geluidsreductie bewerkstelligd.

De oplossing

Er is gekozen voor een vierlaags rolcoatingsysteem bestaande uit twee lagen Sikafloor®-305 W gekleurde topcoat voor gietvloeren. Hier overheen zijn twee extra, transparante beschermlagen Sikafloor®-304 W aangebracht. De oude dilatatieprofielen zijn vervangen door het MaxAtec 100 profiel van Atec Profile Systems. Deze werden met behulp van de sneldrogende vloerreparatiemortel SikaScreed® HardTop-70 en de Sikafloor® Level-30 in korte tijd geplaatst en op hoogte gesteld. 

Voor de badkamers wilde het UMC een overlaging van de bestaande vloerafwerking. Daarbij moet de vloer voldoende bestand zijn tegen het huidige schoonmaakregime (o.a. chlooroplossingen). Qua ruwheid moet er een juiste balans zijn tussen antislip en reinigbaarheid. 

De vloeren zijn, op verzoek van de opdrachtgever, uitgevoerd in een mooie, decoratieve variant met een mengsel van gekleurde flakes. Allereerst is een gekleurde, zeer goed hechtende en dekkende laag Sikafloor®-264 aangebracht. Vervolgens is een laag Sikafoor®-305 W opgerold met flake- en glasparelinstrooi voor decoratie en antislip. Tot slot is de vloer met een transparante beschermende seallaag Sikafloor®-304 W afgewerkt.
 

De transportgangen hebben met de nieuwe kleurstelling een kleine metamorfose ondergaan en zien er weer fris en verzorgd uit. De eerste gebruikservaringen van patiënten, verpleging en schoonmaak zijn positief. De komende jaren kunnen zij weer in een nette en hygiënische omgeving werken.

"Het is door de kleurstelling een ware metamorfose"

UMC-2
Neem contact 
met ons op